Viinalaulun virtuaaliäänitys

Tervetuloa mukaan laulamaan Viinalaulua vappuna 2021!

Osallistuminen tapahtuu lähettämällä erilliset ääni- ja videotiedostot alla olevien ohjeiden mukaan. Laulu ja video nauhoitetaan siis erikseen, jotta voit laulaessa keskittyä täysin laulamiseen ja toisaalta videoiden yhdistäminen on helpompaa, kun niiden ääninauhassa voi kuulua koko taustanauha.

ÄÄNINAUHA

Lataa taustanauha ja tarvittaessa nuotti tästä: https://www.dropbox.com/sh/5j0nyu5ib6zcggj/AADTGRZMtpqkkZRGO4RSXBaya?dl=0

Äänittämisen voit tehdä joko pelkällä tietokoneella tai sitten kahdella eri laitteella joista toinen tai molemmat on mobiililaitteita. Tämä siksi, että yleensä mobiililaitteella ei voi yhtä aikaa kuunnella nauhaa ja nauhoittaa ääntä.

Tarvitset myös kuulokkeet!

Äänitys tehdään siten, että kuulet kuulokkeista taustanauhan ja laulat joko tietokoneen mikrofoniin tai toiseen laitteeseen laulusi.

Tietokoneella voit helposti sekä kuunnella taustanauhaa kuulokkeista, että nauhoittaa laulun. Huomaathan että kannettavan tietokoneen sisäänrakennettu mikrofoni hurisee yleensä paljon, eli jos se on tietokoneella ainut vaihtoehto, käytä mieluummin älypuhelinta tai tablettia laulun nauhoittamiseen. Jos tietokoneeltasi ei löydy nauhoittamiseen soveltuvaa ohjelmaa, voit käyttää esimerkiksi ilmaista audacityä.

Voit tehdä myös niin että kuuntelet taustanauhaa tietokoneesta ja käytät äänittämiseen mobiililaitetta. Tai kolmantena vaihtoehtona voit laittaa yhteen mobiililaitteeseen kuulokkeet ja sieltä taustanauhan soimaan ja nauhoittaa laulun toisella mobiililaitteella.

Puhelimista ääninauhuri löytyy yleensä valmiiksi asennettuna, mutta jos ei löydy, niin voit käyttää esimerkiksi sovellusta ”voice record pro” joka löytyy sekä iosille että androidille.

Jos sinulta löytyy parempia äänilaitteita, käytä ihmeessä niitä. Tällöin valitse asetuksiksi mahdollisuuksien mukaan pakkaamaton tiedostomuoto (esim wav) ja näytteenottotaajuudeksi 48 kHz.

Jos pystyt valitsemaan tilan, mahdollisimman kaiuton tila olisi hyvä. Esimerkiksi makuuhuone tai vaatehuone suurilla pehmeillä pinnoilla on yleensä paras ja kylpyhuoneen ja rappukäytävän tyyppiset kaikuisat tilat huonoja.

Harjoittele taustanauhan kanssa laulamista muutamia kertoja ennen kuin alat nauhoittaa!

Testaa nauhoitustapaasi nauhoittamalla pieni pätkä laulua ja varmista että ääni ei särise (ole liian kovalla) tai ole liian hiljaisella. Säädä tarvittaessa tietokoneen asetuksista tai siirry lähemmäs/kauemmas mobiililaitteesta. Laita taustanauha soimaan kuulokkeisiin ja testaa nauhoittamista myös silloin ja varmista, että taustanauha ei kuulu äänitetyssä laulussasi!

Laita nauhoitus pyörimään laitteestasi ja sen jälkeen taustanauha kuulokkeisiin pyörimään toisesta laitteesta. Kuulet nauhalla ensin ohjeita ja toimi niiden mukaan, eli taputa 6 kertaa kun niin pyydetään mahdollisimman tarkkaan nauhan mukana, jotta nauhojen kohdistaminen on mahdollisimman helppoa.

Hymyile, vaikka kuva ei näykään 🙂

Varmista lopuksi, että äänitys ei esimerkiksi katkea kesken ja että nauha on muutenkin kunnossa. Älä stressaa pienistä virheistä, ääninauhoilta korjataan tarvittaessa pienempiä virheitä pois. Oman laulun kuunteleminen nauhalta on muutenkin raadollista, mutta onneksi myös opettavaista. Muista, että kaikki pienet virheet ei kuulu kokonaisuudessa ja joitain mahdollisesti kuuluvia virheitä korjataan tarvittaessa. Eli älä harmistu, jos et saa 100%:sta ottoa, se on nimittäin erittäin vaikeaa.

Lähetä yksi kokonainen, mielestäsi riittävän onnistunut otto ohessa olevaan palautuslinkkiin tai äärimmäisessä hädässä jos et saa sitä mitenkään toimimaan niin sähköpostitse johtaja@cassiopeia.fi tai samaan osoitteeseen omasta pilvipalvelusta jakaen.

DEADLINE kaikkien tiedostojen lähettämiselle on 16.4.2021

PALAUTUSLINKKI: https://www.dropbox.com/request/143QczSEU0cAM1D4SbVQ

VIDEO

Kuvaa itseäsi laulamassa viinalaulu läpi. Videoista koostetaan virtuaalikuoro-kollaasi, jossa kaikkien kuvat näkyvät pienenä.

Asustuksena ylioppilaslakki ja tarpeistona lasi kuohuvaa tai muuta, jolla voit nostaa yhteisen maljan laulun lopussa.

Kuvauspaikka voi olla valintasi mukaan joko sisällä tai ulkona, pyri kuitenkin seuraaviin:

  • Kuvaa vaakakuvana, ei pystykuvana
  • Huolehdi hyvästä valaistuksesta, kuvaa siis mieluiten luonnonvalossa päiväsaikaan esim sisällä kasvot ikkunaan päin suunnattuna. Vältä vastavaloa, eli esimerkiksi ikkuna tai muu kirkas asia selkäsi takana.
  • Keksi sopiva teline puhelimelle tai pyydä kaveria pitämään puhelinta.
  • Puhelimen takakamera on yleensä parempi kuin etukamera, mutta molemmat tarvittaessa käy. Jos pystyt tähtäämään kuvan takakameralla niin käytä sitä.
  • Sijoitu kuvan keskelle ja sopivalle etäisyydelle eli niin että pään yläpuolella on tilaa ja kädet näkyy esim kyynärpäihin asti. Kuvia rajataan editoidessa tarkemmin.
  • Pyri olemaan kuvan keskellä
  • Kasvot näyttää parhaalta, jos kamera on juuri silmiesi korkeudella.

Tarvitset tähänkin kaksi laitetta: yhden, jolla kuvaat ja toisen, josta laitat taustanauhan soimaan, niin että se kuuluu selvästi myös videossa! Tämä helpottaa tiedostojen kohdistamista editoidessa. Käytä samaa taustanauhaa kuin laulun kanssa, mutta tällä kertaa kaiuttimissa.

Taustanauhan voit ladata vielä tästä: https://www.dropbox.com/sh/5j0nyu5ib6zcggj/AADTGRZMtpqkkZRGO4RSXBaya?dl=0

Voit halutessasi käyttää myös muuta parempaa kameraa. Käytä tällöin asetuksina tarkkuutena ja frameratena enintään 1920×1080 ja 30fps, jotta tiedostot pysyvät järkevän kokoisina.

Jos kuvaat iPhonella: Tarkista kameran asetuksista (asetukset->kamera), että kameran asetuksissa on valittu formaatiksi “most compatible” (yhteensopivin).

Laula oikeasti mukana, se näyttää paremmalta kuin pelkkä huulien liikutteleminen.

Katso suoraan kameraan laulaessa 🙂

Ja eikun kuvaamaan!

Käynnistä kamera ensin ja sen jälkeen vasta ääninauha!

Laulun loputtua nauhalta tulee ohjeetkin, mutta nostetaan yhdessä malja ja toivotetaan ”Hyvää vappua!” 🙂 Videon katkaisemisella ei ole kiire!

Käytä videotiedoston lähettämiseen ensisijaisesti oheista palautuslinkkiä tai jos se ei onnistu, niin käytä omaa pilvipalveluasi ja lähetä latauslinkki osoitteeseen johtaja@cassiopeia.fi. Videotiedostot ei mitä todennäköisimmin mene sähköpostin liitteenä eli käytä jotain pilvipalvelua.

Älä lähetä videota missään vaiheessa edes laitteesta toiseen whatsappilla tai messengerillä, koska ne heikentävät videon laatua. Lataa tiedosto siis mieluimmin suoraan kuvanneesta laitteesta pilveen.

DEADLINE kaikkien tiedostojen lähettämiselle on 16.4.2021

PALAUTUSLINKKI: https://www.dropbox.com/request/143QczSEU0cAM1D4SbVQ

Seuraa kaikkia ohjeita mahdollisuuksiesi mukaan, tärkeämpää kuitenkin olisi että olet mukana vaikkei ihan kaikki juuri näin onnistuisikaan, kaikki lähetetty materiaali pyritään käyttämään vaikka siinä ei ihan kaikki kriteerit täyttyisikään!

Toivottavasti olet mukana viettämässä vappua kanssamme etänä poikkeusvappuna 2021!