Minne riennät, vierivä virta? Toivo Kuulan elämä ja laulut

Säveltäjä Toivo Kuulan elämä sai ennenaikaisen ja väkivaltaisen lopun Viipurissa 18. toukokuuta vuonna 1918. Sisällissodan jälkimainingeissa valkoisten joukkojen kanssa vappua juhlinut Kuula ammuttiin Viipurin seurahuoneen pihamaalle epäselvissä olosuhteissa. Jälkeensä Kuula jätti nuoren Alma-vaimon ja tyttären, sekä kokoelman uraauurtaneita kuorolauluja niin seka-, nais- kuin mieskuoroille. Lauluissa voi kuulla vapaana kuohuvan tunteiden vuon, joka laine laineelta virtaa kohti ikuista merta.

Oululaiset sekakuorot Cassiopeia, Oulun kamarikuoro ja Tuiran kamarikuoro yhdistävät voimansa kunnioittaakseen 34-vuotiaana kuolleen säveltäjämestarin elämää ja teoksia. Oulun Madetojan salissa Kuulan kuolinpäivänä 18.5. klo 19 pidettävässä konsertissa kuullaan merkittävä osa Kuulan sekakuoroteoksista, sekä poimintoja mies- ja naiskuoroille sävelletystä ohjelmistosta. Konsertissa kuullaan muun muassa harvoin esitetty Meren virsi, Kuulan 11-minuuttinen Eino Leinon runoon sävelletty magnum opus, joka laajuudessaan edelleen hakee vertaistaan suomalaisessa kuoromusiikissa. Kuoroja johtavat Kristian Heberg ja Risto Laitinen.

Täysin ainutlaatuisen konsertista tekee kappaleiden lomaan punottu tarina. Kuulan päiväkirjamerkintöjen ja kirjeiden inspiroima kaunokirjallinen teksti luotaa säveltäjän vaiheita, tuntemuksia suomalaisesta musiikkielämästä ja rakkauselämän aallokkoja. Taiteilija Kuula tuodaan näin yleisölle eläväksi ihmiseksi musiikin takana. Kertojien lukemaan tarinaan yhdistellään kuvaa ja laulujen tekstejä. Yhdessä nämä muodostavat tarinan herkästi tuntevasta ja oman arvonsa tietävästä miehestä suurten henkilökohtaisten ja poliittisten myllerrysten keskellä. Tarinan on kirjoittanut kirjabloggari ja kielialan ammattilainen Arttu Vilmi.

Konsertin pääsyliput maksavat 20 euroa (normaalihinta) tai 15 euroa (lapset, opiskelijat, eläkeläiset sekä varus- ja siviilipalvelusmiehet), ja niitä saa etukäteen kuorolaisilta ja Ticketmasterista. Ticketmasterin kautta ostettujen lippujen hintoihin lisätään toimituskulut.

Julkaistu 18.4.2018

Cassiopeian 40-vuotisjuhla 30.3.2019

Meillä on ilo ilmoittaa, että Cassiopeian 40-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa Saalastinsalissa 30.3.2019. Olette kaikki lämpimästi tervetulleita!

Ilta jatkuu riemukkaasti juhlallisuuksien merkeissä. Toivoisimmekin, että te arvon vanhat peijakkaat päivittäisitte yhteystietonne tämän linkin kautta, jotta kutsukortit löytävät oikeaan osoitteeseen. Vuoden päästä nostamme maljan jos toisenkin, joten save the date!

Julkaistu 13.3.2018

Tulossa:

Perjantaina 18.5.2018 Madetojan sali, Leevi Madetojan katu 1–3, Oulu
Minne riennät, vierivä virta? Toivo Kuulan elämä ja laulut
Liput 20/15 € kuorolaisilta tai Ticketmasterista

Lauantaina 30.3.2019 Oulun yliopiston Saalastinsali
Cassiopeian 40-vuotisjuhlakonsertti

 
Cassiopeia Facebookissa